Działania które niszczą mikroorganizmy (drobnoustroje): wirusy, pierwotniaki, bakterie mikoplazmy, grzyby (prócz kapeluszowych), glony (prócz plechowców), pierwotniaki. Drobnoustroje są obecne w naszym środowisku w budynkach mieszkalnych, przemysłowych, fermach, niemal wszędzie choć nie zawsze obecność ich stanowi zagrożenie.  Jednak w miejscach takich jak placówki służby zdrowia, hodowla zwierząt czy przemysł spożywczy, występowanie drobnoustrojów powinno być ograniczone.

Metody dezynfekcji:

- metody termiczne (do 100 stopni C)

  • dekoktacja – 100 stopni przez 30 do 60 minut w bieżącej parze wodnej;
  • pasteryzacja 62 stopnie C przez 30 minut lub 72 stopnie c przez 20 sekund i natychmiastowe ochłodzenie

- promienie ultrafioletowe UV

- metody chemiczne - środki dezynfekujące:

  • związki utleniające (nadmanganian potasu, ozon, woda utleniona)
  • chlorowce (chlor, chloramina, jod, jodyna)
  • związki organiczne: alkohole (etanol, propanol, izopropanol)
  • pochodne fenolu (fenol, lizol, krezole)
  • kwasy organiczne (benzoesowy, nadoctowy, mlekowy)
  • barwniki (akrydyna, fiolet gencjany)
  • związki powierzchniowoczynne (detergenty)

 

dezynfekcja - ozonowanie